суббота, 18 декабря 2010 г.

        Carisma este abilitatea de a transmite entuziasmul - Ralph Archbold
 
          Etimologia cuvîntului ”carisma” se găseşte în mitologia greacă.Carisma este calitatea, însuşirea cuiva de a stîrni admiraţie. Carisma –este o calitate a personalităţii, recunoscuta a fi ceva neobişnuit. Ea se consideră ca este dăruită de puterile supranaturale. Este considerată ca trimisă de Dumnezeu.
Carisma nu tine nici de aspectul fizic, nici de pregatirea profesionala, nici de pozitia din societate.
"Carisma, farmecul personal se poate descompune in elementele lui cheie. Capacitatea de a asculta, arta de a vorbi, talentul de a produce efecte, de a pune presiune, cum se spune, pe cei din jur. Sefii adevarat sunt carismatici. Statutul lor intr-o ierarhie sociala este in buna masura efectul farmecului lor personal", spune Tony Alessandra,  in cartea "Dezvolta-ti carisma".Carisma este un cuvânt sexy şi o trăsătură la fel de sexy. Eu cred a şti cum fii carismatic poate îmbunătăţi foarte mult relatiile noastre, cariera şi viaţa  socială.
Succesul nu tine doar de performantele de la facultate si cele din campul muncii, ci si de cat de carismatic esti. Proprie liderilor, carisma nu este neaparat un dat, ci poate fi creata. Carisma este o combinatie intre imaginea pe care o ai despre tine si impresiile pe care le lasi celorlalti. 
 
Mai jos, sunt prezentate 10 moduri prin care iti poti imbunatati carisma.

1. Creste-ti gradul de stima de sine si incredere in propria persoana. Fa un inventar. Ce vrei sa imbunatatesti sau sa schimbi in legatura cu felul in care interactionezi cu altii? Incearca sa faci schimbari gradual. 

2. Stabileste-ti obiective inainte de fiecare intalnire. Daca stii ceea ce vrei, gandeste-te la felul in care persoanele din jur te pot ajuta sa iti atingi obiectivele propuse. Decide apoi cum sa te apropii de fiecare individ in acord cu planul tau.

3. Fii proactiv. Preia initiativa. Fii hotarat. Spune-le cat mai exact persoanelor din jur cum te pot ajuta.

4. Trateaza fiecare persoana pe care o intalnesti ca si cum el/ea este cu adevarat important. Vei fi mirat de cat de bine functioneaza lucrul acesta.

5. Strange mana ferm, priveste in ochii celuilalt. Antreneaza-te ca sa observi ceva care iti place la persoana din fata ta. 

6. Asculta! Asculta! Asculta! Invata-te sa iti dezvolti aptitudinile de comunicare printr-o ascultare mai buna. Incearca sa iti amintesti mereu numele interlocutorului.

7. Raspunde persoanelor in mod vizibil. Zambeste, da din cap si adreseaza-te pe nume.
8. Fii mai atent la ceilalti decat la tine. Raspunzi cu adevarat la dialog? Pune-te in locul celui din fata ta.

9. Flateaza-i pe cei din jur. Oamenii raspund la complimente. Fa-o sincer, fara exagerari, altfel cazi in ridicol.

10. Rezuma discutia inainte de a o incheia, ca sa te asiguri ca ai inteles bine totul. Acest lucru permite celorlalti sa te corecteze daca este cazul si sa eviti orice eroare ulterioara.


         Oamenii nu sunt la fel. Fiecare dintre noi are ceva care este doar a lui. Fiecare in parte a primit un dar. Misiunea ta este aceea de a descoperii care este "darul" tau. In jurul unui detaliu care te caracterizeaza, si care poate fi o trasatura de personalitate, o abilitate, sau un talent, iti poti reorganiza intregul fel de a fi. Acel ceva care te particularizeaza, te va scoate in evidenta. Iar acesta este punctul de plecare pentru a intra in randul carismaticilor... iar toata lumea se poate aseza la picioarele tale!
      Daca vrei sa convingi, trebuie sa fi in primul rand tu, convins de farmecul tau personal!

Комментариев нет:

Отправить комментарий